joi, 27 februarie 2014

Cursul ForEdu

Utilizarea mediilor virtuale de învățare în școala românească

Mediile virtuale de învăţare reprezintă o resursă modernă a instruirii, dar care trebuie să fie supusă criteriilor psihopedagogice şi metodice de utilizare în activitatea didactică pentru a-şi dovedi eficienţa.
          Este nevoie şi de un software adecvat care să sprijine procesul de învăţare. În majoritatea şcolilor din ţară a fost implementat un astfel de software şi anume „AeL Educaţional“. Este o platformă pe care nu am utilizat-o decât ocazional deoarece instruirea pentru utilizarea ei a fost mai mult formală şi avem un singur laborator de informatică în şcoală.
          Cursul Profesionalizarea carierei didactice–noi competenţe pentru actori ai schimbărilor în educaţie din judeţele Dâmboviţa şi Buzău mi-a oferit ocazia să utilizez platforma Moodle.
          Platforma Moodle este un pachet software dezvoltat pentru crearea şi organizarea de cursuri online, precum şi coordonarea online a activităţii cursanţilor.
          Participând la acest curs am descoperit un număr mare de avantaje ale acestei platforme:
·         gratuitate
·         este uşor de utilizat
·         cursantul îşi gestionează singur timpul pentru activitatea de învăţare cu excepţia activităţilor online de grup
·         accesul la cursuri poate fi restricţionat prin chei şi parole
·         Moodle poate fi instalată pe orice calculator pe care poate rula PHP şi care suportă o bază de date de tip SQL
·         rulează pe sistemul de operare Windows, Mac şi Linux
·         oferă activităţi de comunicare (chat, forum, wiki, workshop)
·         cursantul are acces la resursele cursurilor la care este înscris, la administrarea contului său utilizând contul de utilizator şi parola de acces
·         permite adăugarea de materiale interactive în care cursantul este solicitat să răspundă la întrebări, să introducă text sau să uploadeze fişiere
·         permite postarea unor materiale sub diferite forme (text, pagină web)
·         permite instructorului corectarea temelor postate, notarea lor şi trimiterea unui feedback cursantului.
Avantajul utilizării Platformei Moodle în şcoală este acela că elevii pot accesa materialele de acasă, pot trimite temele, nefiind nevoie de utilizarea laboratorului de informatică al şcolii.

3 comentarii:

  1. Buna, cartea Fluturi vol.3 irina binder, imi puteti da un mesaj pe kisslevente2003@yahoo.com sau levente.kiss@gmail.com ?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, cartea Fluturi vol.3 irina binder, imi puteti da un mesaj pe kisslevente2003@yahoo.com sau levente.kiss@gmail.com ?!

    RăspundețiȘtergere